Golfen aan de Costa Blanca

Golfen aan de Costa Blanca

Spanje is een heerlijk land voor golfliefhebbers, zeker aan de Costa Blanca zijn talrijke golf courses te vinden. Golfen heeft zich van een simpel boerenspel ontwikkeld tot één van de grootste sportindustrie van de wereld. Heel veel mensen storten zich in de golfsport en golfbanen springen als paddenstoelen uit de grond, waarbij miljarden Euro’s in omgaan.

Golfen in Spanje

golf-golven

Golfen is zéér oud, de exacte oorsprong ervan blijft onduidelijk. Sommigen beweren dat golf is uitgevonden door de Romeinen in de eerste eeuw na Christus. Zij speelden ‘Paganica’, dit werd gespeeld met een gebogen stick en een lederen bal gevuld met veren. Anderen wijzen het ontstaan van golf toe aan de Lage Landen. Het Nederlandse woord ‘Kolven’, het Franse en Belgische ‘Chole’ en ‘Jeu de Mail’ en het Engelse ‘Cambuca’. De eerste traceerbare gegevens over golf voeren echter wel degelijk terug naar Nederland, naar Loenen aan de Vecht. Steven van Hengel beschrijft in zijn boek Early Golf dat in 1297 bij het Kasteel Kronenburg Colf of Kolf werd gespeeld. In Naarden herinnert het straatje Kolfbaan en in Leiden de Kolfmakerssteeg nog aan die tijd. Niettemin, de meest geaccepteerde theorie van de geschiedenis van het golfspel is dat golf zich ontwikkelde in Schotland rond 1100 A.D. Schotse schaapherders sloegen stenen in konijnenholen, op de plek waar de bekende St. Andrews Golf Club nu gevestigd is.

In Nederland is golf veruit de snelst groeiende sport. In 2005 telde golf na voetbal, tennis en gymnastiek de meest geregistreerde beoefenaren: bijna 250.000. In 2006 zijn het er al 275.000 (65 procent mannen). In 1986 waren er nog maar 30.000 golfers in Nederland. De golfsport heeft in de periode 2001/2006 het hoogste groeipercentage (9,1 procent) van alle sporten.